Hermoratahieronta

Tuire Laakkio, hermoratahieroja, mestaritutkinto.

Aikoja hermoratahierontaan nyt aluksi sunnuntaisin! Kun kysyntä lisääntyy, saamme aikoja myös arki-iltoihin. Ajanvarauksen linkki saattaa vielä olla toimimaton: heti kun sen saamme toimimaan, voit varata aikoja linkistä, muutoin varaa aikasi soittamalla SelexLabin numeroon: 040-1703031.

Hermoratahieronta on kiinalaista alkuperää oleva ääreishermoston tehokuntoutushoito, jossa kehoa autetaan ylläpitämään elintoimintojen luontaista tasapainoa. Jos ääreishermoston toiminta heikkenee, myös keskushermoston toiminta heikkenee. Hermotuksen heikentyessä ruuansulatuselimet eivät pysty käyttämään ravinteita täysimääräisesti kehon hyödyksi, hormonitoiminta järkkyy eikä kehon puhdistuskaan toimi kunnolla. Kehossa kehittyy pikkuhiljaa ravitsemusvaje ja ns. omamyrkytystila => ihminen sairastuu.

Hiukan ääreishermostosta

Keskushermosto on keskussäätelyjärjestelmä, mikä ohjaa kaikkea kehon toimintaa (esim. vireystila, unirytmi, ajattelu, havainnointi ja motoriset toiminnot). Kaikkialta kehosta lähtevät viestit kulkevat hermoja pitkin aivoihin, mikä käsittelee ne. Ääreishermostoon kuuluvat kaikki keskushermoston ulkopuoliset hermoston osat. Siihen kuuluvat aivohermot (12 paria) ja selkäydinhermot (31 paria). Toiminnallisesti se käsittää autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston ja somaattisen eli tahdonalaisen hermoston.


Autonominen hermosto vaikuttaa sileän lihaksiston (mm. verisuonet, hengitystiet, ruoansulatuskanava ja virtsatiet) ja sydänlihaksen liikkeisiin sekä rauhasten eritykseen. Se osallistuu moniin elimistön säätelytoimintoihin, kuten verenpaineen säätelyyn. Autonominen hermosto jaetaan edelleen sympaattiseen (pakene/taistele) ja parasympaattiseen hermostoon, mitkä vaikuttavat myös meidän stressitasoomme. Somaattinen hermosto puolestaan toimii luurankolihasten (suurin osan elimistön lihaksista) kautta. Se säätelee tahdonalaisia toimintoja ja refleksitoimintoja.

Miksi hermoratahierontaa?
Ääreishermoston kautta voimme vaikuttaa myös keskushermoston toimintaan. Sormin painaen ja pyörittäen tehtävällä hermoratojen, meridiaanien ja niillä olevien akupisteiden käsittelyllä eli hermoratahieronnalla voidaan aktivoida ääreishermostoa. Hoidolla voidaan parantaa aineenvaihduntaa mm. lymfanesteen ja verenkiertoa sekä virtsan erittymistä ja tasapainottaa suoliston toimintaa. Kokemusten perusteella voidaan todeta, että hoito tuo helpotusta mm. yleiseen lihaskireyteen, jännitykseen, unettomuuteen, nivelkipuihin, reumaattisiin oireisiin, migreeniin, päänsärkyihin, huimaukseen sekä ylä- ja alaraajojen säteilykipuihin ja puutumisiin. Erityselinten toiminnan tehostuessa ja ravinteiden imeytyessä paremmin myös elimistön puolustuskyky paranee.
Aito hermoratahieronta ei ole koskaan vain tietyn vaivan tai osa-alueen hoitoa, vaan kaiken tiedossa olevan huomioon ottavaa hoitoa. Se ei ole poppakonsti nopeaan elpymiseen, mutta jo yksi hoitokerta voi tuoda helpotusta vaivaan. Vaivat tulevat yleensä pikkuhiljaa ja sama pätee myös toisin päin. Hoidon vaikutus saattaa olla aluksi myös oireita pahentava. Näin käy usein erityisesti kroonisissa sairauksissa, joissa on tyypillistä runsas kuona-aineiden kertyminen kudoksiin. Kehon tehostetussa puhdistuksessa sen erityselimet (maksa, munuaiset, keuhkot, iho) joutuvat suuren työtaakan alle ja seurauksena saattaa tulla paranemiskriisi: päänsärky, ihottuma, liman eritys, kivut jne.). Hoitoa ei kuitenkaan tulisi keskeyttää, sillä oireet viestittävät kehon reagoinnista hoitoon ja yleensä tilanne helpottuu muutaman hoitokerran jälkeen.

Vaikka hoidolla on saatu erittäin hyviä tuloksia, ei siitä välttämättä ole kaikille yhtä suurta apua, sillä hoitovasteissa on yksilöllisiä eroja. Hoito kestää 1,5 – 2 tuntia ja siinä käsitellään pää, kädet, jalat ja selkä – hoito on rauhallista ja rentouttavaa. Hoidettavalla voi olla päällään ohut vaatekerta. Hermoratahierontaa suositellaan otettavaksi sarjahoitona, aluksi kolme-viisi kertaa noin viikon välein ja jatkossa kunkin yksilöllisten tarpeiden mukaan. Hoidon esteitä ovat raskaus, elinsiirto ja vasta suoritettu leikkaus (varoaika 6-8 viikkoa).

Varaa aika Suolaklinikan palveluihin sivun alalaidan kelluvasta painikkeesta.

Palvelumme

Terveystuokio Fysioterapia Hypnoosi Hermoratahieronta Ravitsemus

Lisätietoja: terveystuokio, hypnoosi, ravitsemus, hermoratahieronta, fysioterapia